fem_myror_komposition.jpg

Fem myror

Jag började med myror-serien 1974. Till en början var den lätt influerad av Sesame Street med inslag därifån - dockorna - och det blev en serie på 15 program. Det blev så populärt att vi mycket snart kontrakterades för ytterligare 15 program, nu utan inslag från "förebilden". Skolöverstyrelsen har gjort en undersökning genom åren som programmen har visats - ett antal ggr i repris - och sett att barn i första klass hade betydligt bättre läsförmåga när programmen visats. Det sägs också att familjer lade om sina middagsvanor så att alla skulle kunna se programmen.

Många tittare

Tittarsiffror på över miljonen, och detta att hela familjen satt och tittade bidrog säkerligen till den pedagogiska framgången, kanske också tack vare många inslag av "vuxenhumor". Det gäller väl också min musik, som ofta var jazzinfluerad och långt ifrån gängse klappoklangmusik.

Julkalender

Och slutligen gjorde vi en Julkalender 1979. 28 program - ett för varje bokstav, så det började sändas redan 27 november - kaxigt. Har röstats fram som den bästa julkalendern genom tiderna och vi fick bl a 2002 ett Encyclopedipris för folkbildande insatser. Väldigt roligt att få ha varit med om - och bidragit till - detta.

Guldfyndigheter

Det var hela tiden ett mycket givande jobb. Magnus o Brasses sångtexter var väldigt rytmiska och därför lättarbetade, för att inte säga mycket fyndiga. Jag tonsatte även alfabetet och räkneorden 1 - 20 ett antal gånger... Och två guldskivor blev det!

Skriva namn

Jag har också förstått att avsnitten "Skriva namn" - där namn långsamt skrevs bokstav för bokstav - blev väldigt omtyckta av barnen. Musiken spelade vi in till bild - Ivar Lindell bas, Ivve Oscarsson trummor och jag omväxlande på flygelhorn och Fender-piano. Improvisationer över den stillsamma slutmusiken.

    Omröstning

    När DN fyllde 100 för några år sedan röstade man fram århundradets viktigaste kulturhändelser. Vi kom tvåa efter Astrid Lindgren - och det kan man väl tåla ..haha.. Ingmar Bergman sexa.

    🙂
    Stellan Sagvik 2023-12-25 19:49
    Hej Bengt. Länge sedan... Finns Fem myrorlåtarna komplett någonstans. Jag hittar bara en utgåva med 14 sånger. Jag har en barnkörbekant som vill göra ett projekt ned alla låtarna. Hälsn. Stellan stellan@nosag.se