Tidigare grupper

Som frilansande jazzmusiker har jag ofta fått delta i mer eller mindre tillfälliga konstellationer och sammanhang, som t ex diverse inhopp i Gugges band såväl som i Bernt Rosengrens storband. Här följer några av de lite mer långvariga grupperna som jag varit med i:

50-tal

Lokets orkester

Åttamannaband i Karlskrona med sju militärmusiker och lille Bengt, 16 år. Som "scenshow" framförde vi de mest kända låtarna ur Gerry Mulligans repertoar med originalbesättningen trumpet, barytonsax, bas o trummor.

Ernryds Trio

En egen trio med bas och trummor av mer experimentellt slag. Ornette Coleman var en av inspiratörerna. Vi var hippa i Karlskrona på den tiden och spelade bl a på Stadsbiblioteket och gjorde t o m en radioinspelning på lokalradion.

60-tal

Wåge Finérs sextett

Wåge Finérs band från Nässjö spelade jazzmusik till dans - högst sannolikt det enda bandet i världen som spelade Eric Dolphy-låtar på en dansbana. På den tiden hade bandet en särställning bland smålands orkestrar för Wåge Finér hade spelat med både Emil Ivring, Arthur Östervall och Gugge Hedrenius. 

Gugge Hedrenius åttamannaband

Bandets medlemmar varierade en del och jag vickade ofta bl a för Berra Löfgren. Vi spelade till dans och turnerade en del, framför allt i Norrland.

Evergreens

Nalenbandet som ofta alternerade med Carl-Henrik Norins orkester på Nalen. Det bestod av trumpet, tre saxar, komp och vokalist, liksom de flesta band vid den tiden.

Emanon

Storbandet med den unga svenska jazzeliten. Emanon (noname baklänges) - som förening - var i mångt och mycket en skapelse av Kurt Lindgren, men Cameron Brown var basisten i bandet.

Jan Wallgren/Bengt Ernryd kvartett

Gruppen bildades 1964. Vi turnerade flitigt under 60- och 70-talet ute i Europa, bl a på jazzfestivalen i Willisau (Schweiz) där vi hade nöjet att framträda mellan Horace Silver resp Max Roach. Gott sällskap...

Wallgren/Ernryd kvartett
Jan Wallgren, Janne Carlsson, Gösta Wäliwaara och Bengt Ernryd

Bengt Ernryd Sextett (version 1)

1966 gjorde gruppen skivan Musik - varmt hyllad på senare år. Det var Wåge Finér, Chris Holmström, Lars Olofsson, Gösta Wälivaara och Ivve Oscarsson. Skivan spelades in med endast en mikrofon - en rundkännande Pearl - i Eklidens skolas aula av adepter till ljudgurun Stig Carlsson.

Lars Werners kvintett

Kurt Lindgren bas, Lars Werner piano, Christer Boustedt altsax, Janne Carlsson trummor och Bengt Ernryd trumpet. Vi turnerade ofta i Finland. Då och då spelade vi på jazzklubbar som Gyllene Cirkeln och Fasching. Werner saltade och rullade ölburkar i pianot vilket upprörde folk. Vi gjorde en konsert i Oslo och våra happenings fick recensenten att skriva "Ap med publikum?", ha ha...

Lars Werner kvintett 1964
Jag tog bilden på väg hem från Helsingfors 1964. Lasse med den obligatoriska bruna påsen.

70-tal

Ibis

Kvintett ledd av pianisten Gösta Nilsson. Ed Epstein på sax, som senare ersattes av Stefan Isaksson, Tommy Johnsson bas och Mats Hellberg trummor. Vi turnerade ganska flitigt på jazzklubbar i Sverige, ena sidan på plattan Sabba Abbas mandlar spelades in live på Huset i Jönköping -79.

Bengt Ernryds TRIO

Med Ivar Lindell bas och Ivve Oscarsson trummor. Tre stycken 5-minuters TV-program spelades in på Fasching. Ett av dessa fick rubriken "Sabba Abbas Mandlar" efter min mollblues med samma namn, vilket genererade en viss uppståndelse - t o m i Köpenhamn minsann. Spelar den låten fortfarande, dock numera under namnet "Minor Blues", ity den är en liten mollblues i 12/8 dels-takt...

80- och 90-tal

Bengt Ernryd Kvartett

Med Kjell Westling basklarinett, Ulf Åkerhielm bas och Bengt Berger på trummor. Framträdde bl a på jazzfestivalen i Karlskrona.

Trio Ex Tempore

Med Lennart Simonsson keyboard och Anders Åstrand slagverk. Musiken spände över ett stort register allt från antika Grekland via medeltid till J S Bach och givetvis eget material.

2000-tal

BE FIVE

Ett av de bästa band jag haft. Finns på skiva från en inspelning på Glenn Miller Café 2011 - BE FIVE LIVE!

BE Five
Bengt Ernryd, Jonas Knutsson, Mats Öberg, Christian Spering och Bengt Berger

Absolut vibra

En trio med basisten Patric Thorman och Anders Åstrand. Skivan Be Bap är inspelad live 2014 i egen produktion på Glenn Miller Café i Stockholm.

Chew Berries

En blues av Bengt Berger inspelad på klubben Mondo på Söder. Detta blev starten för min BE FIVE med Knutsson Spering och Berger. Ber om ursäkt för den dåliga ljudkvaliteten...

 • Parallel movements

  Komposition av Jan Wallgren från vår första skiva insp 1964

 • Ballade an der Ruhr

  DRAGON DRLP 24. Jan och jag samt basisten Johannes B Niebergall och på trummor Conny Sjökvist. Insp 27 sept 1979 i Iserlohn -Västtyskland. Bygger på Ballad 1 - 20 från 5 myror...

 • Khalidas Lullaby

  Janne Wallgrens modala komposition som vi spelade mycket ofta. Här en inspelning på Sveriges Radio med de polska musikerna Tomasz Szukalski på tenor och Pavel Jarzebski på kontrabas. Erik Dahlbäck på trummor. 14 april 1976. På DRAGON DRLP 10 - Love Chant.

 • Sabba Abbas Mandlar

  Insp live 15 mars 1979 på "Huset" i Jönköping med gruppen IBIS - DRAGON DRLP 27. Ed Epstein tenor, Gösta Nilsson (kapellmästaren) piano, Tommy Johnson kontrabas och Mats Hellberg trummor. Numera heter låten Minor Blues när vi spelar den.

 • Ensamma balladen

  Ensamma Balladen skrevs ursprunglingen för 70-kortsrevyn på Sthlms stadsteater till en text av Bodil Malmsten och sjöngs av Grynet Mollvig. Här med gruppen BE FIVE!

 • La Rotta

  Dansmusik från 1200-talet - bland den äldsta noterade musik som inte har kyrklig bindning. Från skivan Be Bap med Absolut vibra.

🙂