introspektion.jpg
Introspektion

Kammarmusik

Introspektion

"Introspektion" skrev jag hösten 1966 på beställning av Sveriges Radio, för flöjt, trombone, viola, kontrabas, harpa och tre röster - sopran, alt och bas. Radion skickade inspelningen till EBU i någon form av tävling, varvid den belade en hedersam tionde plats bland en uppsjö av verk. Noter enl ovan...

Stråkkvartett

Skrev även en stråkkvartett under musikhögskoletiden med viss översyn av ingen mindre än György Ligeti som var gästlärare hösten -68, tror jag att det var. Den skickades till kammarmusikfestivalen i Bilthoven där den framfördes av Amadeus-kvartetten.

Kammaropera

Har också skrivit en kammaropera på beställning av Kgl Operan: "Thérèse Raquin", ett eget libretto av Zola´s roman, men den ligger sen länge i samma byrålåda som ett flertal av de verk som Eskil Hemberg beställde innan han slutade som operachef.

Kör

En del körmusik finns också. Här "Knäramsa från Småland" i norsk version med Sandefjords Jentekör. Det var en gång ett obligatoriskt stycke i Sveriges Radios barnkörtävling.

    György Ligeti

    Prisbelönt ungersk-österrikisk tonsättare, verksam som lärare i Ungern, Tyskland och Sverige. Han föredrog lekfulla och associationsrika ljud och återinförde på ett nytt sätt sådant som samtida ortodoxa seriella tonsättare förkastade, såsom harmonier, ostinaton och tydliga melodier.

    🙂