vilgot_o_lena.jpg
Vilgot Sjöman och Lena Nyman Foto: Wikipedia

Film

Musikproduktion till ett tjugotal långfilmer. Här är ett urval utifrån vilka regissörer jag jobbat med:

Vilgot Sjöman

Många av Vilgot Sjömans filmer tänjde på gränserna för vad som kunde visas på film. Hans filmer var ofta politiska och granskade det samtida svenska samhället ur ett kritiskt vänsterperspektiv. (Vilgot tillsammans med Lena Nyman på bilden ovan).

Jag är nyfiken gul/blå (1967/68)

Spelades in på Europafilm i Sundbyberg utanför Stockholm med en ganska stor orkester, som den då 23 år unge kompositören och dirigenten fick vissa besvär med att få ordning på, eftersom några av de sexuellt explicita scenerna spelades upp på filmduk och viss synk var nödvändig (haha)...

En handfull kärlek (1974)

Med många av de bästa svenska skådespelarna, t ex Ernst-Hugo Järegård och Sif Ruud och många fler. Fick fem priser varav tre guldbaggar.

Garaget (1975)

Med bl a Per Myrberg och Christina Scholin. Agneta Ekmanner fick för sin rollprestation motta Chaplin-priset 1975 och Sjöman fick pris för bästa regi vid Taorminafestivalen samma år.

Linus eller Tegelhusets hemlighet (1979)

Filmen utspelas på 30-talet och handlar om 16-årige Linus som drömmer om att bli poet. Men snart sker ett mord... Med bl a Viveca Lindfors, Ernst Günter och Harriet Andersson. Spelades delvis in runt min lägenhet på Valhallavägen!

Jag rodnar (1981)

Handlar om en man som reser till Filippinerna för att hitta miljöer till en film samtidigt som sökandet efter en lämplig huvudrollsinnehavare pågår på annat håll. Medverkande Gunnar Hellström, Bibi Andersson, Larry Hagman (JR i Dallas) m fl.

Hur ska det gå för Pettersson? (1984)

Filmen gjordes direkt för STV som TV-teater. Den handlar om en man som har en oäkta dotter på Gotland, som plötsligt dyker upp för att träffa sin far. Han vågar dock inte berätta för sin hustru utan säljer faderskapet till sin granne. Börje Ahlstedt, Björn Gustavsson, Ewa Fröling och Peter Harrysson var några av skådespelarna.

Johan Bergenstråhle

Johan Bergenstråhle hade stora framgångar inom teatern innan han började regissera för film. Bergenstråhles filmer är mycket olika till form och innehåll. Jag skrev musik till de flesta av hans filmer och teaterproduktioner.

Made in Sweden (1969)

Filmen handlar om hur storkapitalet slukar mindre företag, utnyttjar billig arbetskraft i tredje världen och ägnar sig åt illegal vapenförsäljning. Skådespelare som Max von Sydow, Ingvar Kjellsson m fl medverkade, men även kända svenskar som Bo Strömstedt, Bo Holmström och Åke Cato. Filmen belönades med en Silverbjörn i Berlin. Även tonsättaren Karl-Birger Blomdahl medverkade - som skådespelare! - men avled under inspelningstiden dessvärre.

Baltutlämningen (1970)

En mycket stark film baserad på P O Enkvists bok "Legionärerna". Musiken spelades in nattetid på Elektronmusikstudion, Kungsgatan 8 i Stockholm, med tenorblockflöjt som enda instrument, vilken sedan mångfaldigades med hjälp av fyra sammankopplade bandspelare.

Jag heter Stelios (1972)

Handlar om en invandrares arbetssituation och svårigheter att ta sig in i det svenska samhället. Filmen fick en guldbagge och pris vid festivalen i Venedig.

Jan Troell

Skåningen Jan Troell var förutom regissör ofta även fotograf, manusförfattare och klippare för sina egna filmer. Han arbetade under en tid i Hollywood.

Nybyggarna (1972)

Den andra av två filmer som baseras på Vilhem Mobergs fyra romaner. Musik på sopraninoblockflöjt (Leif Hellman) och jag på en Hammond B3!

Lars G Thelestam

Finladssvensk regissör som även arbetade mycket med teater i både Finland och Sverige.

Gangsterfilmen (1974)

Filmen spelades in i Tomelilla. Den återutgavs 1975 under namnet "En främling steg av tåget". Bland de medverkande finns Ernst Günter, Per Oscarsson, Inga Tidblad, Hasse Alfredsson och amerikanen (främlingen) Clu Gulager.

Jonas Cornell

Författare, kritiker och regissör som ofta skrev sina egna manus.

Puss och kram (1967)

Min första musik för biosalongerna. Med Sven-Bertil Taube, Agneta Ekmanner, Håkan Serner och Lena Granhagen för att nämna några.

🙂