erik14_2005_mats_backer.jpg
Erik XIV 2005 Foto: Mats Bäcker

Teater

1969 började jag arbeta som musikalisk chef på Stockholms Stadsteater. Jag skrev musiken till ett hundratal pjäser fram till 2007 då jag "pensionerade" mig något i förtid. Det blev alltså 38 år...

Hur det började

Det började med ett filmsamarbete med Johan Bergenstråhle som ledde till en produktion på Stockholms Stadsteater våren -69: Brecht's "Heliga Johanna från slakthusen" med Lena Granhagen, Allan Edwall m fl. Den följdes av Fogelströmpjäsen "Minns du den stad" och efter det anställdes jag som musikchef på teatern av Vivica Bandler. Därefter kom Brechts 4-timmarspjäs "Den goda människan från Sezuan", även den i regi av Johan och med Lena i huvudrollen. Den gick 183 ggr för utsålda hus.

Ett urval

Några av de övriga föreställningarna som kan nämnas:

• 7-timmarspjäsen "Merlin" i regi av Ronny Danielsson 1995 med bl a Rikard Wollf.
  • Shakespeares "Stormen" i regi av Jan Maagaard (en av de första som jag gjorde musiken på min dator) 2004.
  • Shakespeares "Trettondagsafton" i regi av Johan Bergenstråhle.
  • Ett flertal uppsättningar på "Långa Näsan", inriktad på barnteater. Också väldigt givande.
  • Musikalen "Två på häst och en på åsna" med bl a Fred Åkerström 1979.
  • Alfred Jarrys "Kung UBU" som Mats Nörklit och jag "musikaliserade" 2003.
  • På Soppteatern gjorde jag min egen "Jazzoppa" med min trio och gästande o sjungande skådespelare.
  • Strindbergs "Erik XIV". Det blev mitt sista verk på teatern, där Lennart Hjulström förtjänstfullt nog tyckte jag skulle spela trumpet med eget laptop-ackompanjemang - kanske den roligaste produktion jag jobbat med.

Gästspel

Några gästspel som också kan vara värda att minnas:

• "Indianer" på Dramaten regi Lars-Göran Carlsson och bl a John Harryson som Buffalo Bill!
  • "Flickan i Montreal" av Lars Forsell på Riksteatern regi Bertil Lundén med bl a Ulla Sjöblom
  • "Svejk" i Lasse Edtröms bearbetning på Trondheims teater med Arve Opsal i huvudrollen.
  • "Gösta Berlings saga" på Aarhus teater i regi Johan Bergenstråhle.

Senaste arbetet

Mitt senaste - och pågående - arbete är en uppsättning på dockteatern Tittut på Lundagatan 33 i Stockholm: "Didi & Gogo - väntar på bussen", baserad på ett manus av Anna Höglund som i sin tur utgått från Beckets "I väntan på Godot". Premiär 10/9-22. Regi Inga-Lill Ellung som jag även jobbade med för några år sedan med pjäsen "Kanel och Kanin" på samma ställe och som blev en stor succé. Det blir nog den här också som det verkar! Premiären utsåld sen länge!

Merlin - Guldockradansen

Guldockradansen för Merlin. Här spelar några ur slagverksgruppen Kroumata samt Temmel-kvartetten. Inspelad 1995 på Atlantis (f d Metronome).

Stormen

Musik till "Stormen" gjord 2004 på musikprogrammet Logic. Det är Hanna Kulle som sjunger så vackert.

Bänken

Här talar vi om återanvändning. Detta tema skrev jag ursprungligen för Johan Bergenstråhles uppsättning av Trettondagsafton. Byggde senare ut den för min sextett och då fick det heta Signum - dvs Mingus nästan baklänges! Och nu senast kom det även till heders för dockteatern Tittut i en mycket annorlunda version!

🙂